Programowanie plonu – jak uzyskać zadowalające wyniki? 19 sierpnia 2019 Zboża były i są bardzo ważnym źródłem pokarmu i paszy dla organizmów żywych. Z kolei wśród zbóż bez wątpienia ogromną wagę przywiązuje się pszenicy. Warto zatem zadbać o plony pszenicy. Wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, iż jest to roślina o niemałych wymaganiach.Pszenica odpowiednio nawożona i chroniona, uprawiana na glebach w dobrej kulturze, potrafi osiągać bardzo wysokie plony o dobrych parametrach jakościowych, zapewniając producentowi zadowalające zyski.Kwestie warte uwagiAby uzyskać wysoki plon, musimy pamiętać o szeregu czynników. Od samego początku – od przygotowania gleby oraz materiału siewnego, czy też doboru odmiany trzeba działać z głową, ponieważ tych elementów nie da się poprawić w późniejszym okresie. Przebieg jesieni w ostatnich latach pokazuje, że niezmiernie ważna jest ochrona najmniejszej wilgoci w glebie. Niejednokrotnie decyduje ona o wyrównaniu plantacji i starcie wiosennym.Na przestrzeni ostatnich kilku lat Polska boryka się z chronicznym niedoborem wody. Niedobór dotyczy bieżących norm opadu, jak i zapasów, które powinny być zgromadzone w glebie. Jak podaje Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej, na ten moment deficyt wody waha się, w zależności od regionu, 800-1000 mm wody/m2. Jak Państwo widzicie jest to olbrzymia, wręcz niewyobrażalna ilość, występująca mimo tego, że w 2017 roku mieliśmy w wielu regionach kraju nadmiar opadów. W związku z tym, jesienna agrotechnika ozimin musi opierać się na optymalnym gospodarowaniu wodą glebową. Będzie to odgrywać kluczową rolę w pokroju rośliny i programowaniu plonu.Problemy z pH gleby a plony pszenicyJednym z elementów jesiennej agrotechniki zbóż, na który mamy bezpośredni wpływ jest nawożenie makro i mikroelementowe. Podchodząc profesjonalnie do tego zagadnienia, musimy zadać sobie pytanie jak na danym stanowisku glebowym wygląda stosunek jonów wodorowych do wodorotlenowych, czyli pH.Jeśli nie mamy ustabilizowanego pH na poziomie obojętnym (w zależności od klasy agronomicznej gleby jest ono na różnym poziomie), makroskładniki nie są pobierane z gleby lub ich pobór jest znacznie ograniczony.Jeśli mamy za niskie pH, stosujemy wapnowanie wapnem najbardziej efektywnym tj. wapnem kredowym np. StandardCal. Zmienia ono pH na długi okres czasu, nie czyniąc zubożenia w mikroflorze glebowej. Mówiąc mikroflora glebowa mamy na myśli wszystkie mikroorganizmy, które występują w glebie i które wpływają na dobrostan gleby.Jeśli gleba jest „jałowa” to poziom próchnicy, czyli naszego rezerwuaru wodno-makro-mikroelementowego jest równy zeru. Stosowanie samego wapna nie wystarczy. W tym przypadku należy zastosować preparat Biogen Rewital PRO+ który zawiera 10 wyselekcjonowanych, różnych szczepów bakterii, dzięki którym nasza gleba zacznie odzyskiwać pierwotne parametry fizyko-chemiczne. Preparat ten stosujemy na ściernie, w zależności od uprawy w dawce 1,0 l/ha.Jeśli pH jest za wysokie, skutek jest podobny jak powyżej tj. makroskładniki nie są pobierane przez rośliny. W tym momencie musimy zakwasić glebę. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie nawozu RSM lub siarczanu amonu.Stabilne pH, co dalej?W momencie ustabilizowanego pH możemy zacząć działać z nawozami makroelementowymi, które w swoim składzie zawierają fosfor i potas. Te dwa makroskładniki odgrywają największą rolę w jesiennym budowaniu rośliny. Oczywiście azot, siarka i magnez będą wspomagały budowanie rośliny i działanie fosforu i potasu.Fosfor odpowiada za budowę systemu korzeniowego, a wraz z optymalnym zasileniem w azot, roślina już jesienią zbuduje rozległy i głęboki system korzeniowy. Dzięki temu, roślina mówiąc kolokwialnie zacznie „drążyć glebę” i podczas intensywnego rozwoju będzie mogła pobierać wodę z niższych partii gleby, a okresowe niedobory wody opadowej będą powodowały mniejsze straty.Potas, jako drugi najważniejszy makroelement, musi również zostać podany jesienią. Tutaj możemy zastosować dzielenie dawki, tj. całość, 2/3 lub ½ jesienią, a reszta wczesną wiosną. Potas w roślinie odpowiedzialny jest za turgor, czyli zaopatrzenie rośliny w wodę, dodatkowo zmniejsza straty związane z transpiracją. Bezpośrednio wpływa na proces transportu asymilatów. Fizjologicznie pszenica musi wykształcić co najmniej 4 liście jesienią. Dzięki temu, pojawi się pierwsze rozkrzewienie i to jest dla nas minimum. Optymalny pokrój rośliny to zawiązki 2-3 źdźbeł. Taki stan jesiennej plantacji gwarantuje nam najlepszy wigor wiosenny rośliny, a co za tym idzie potencjalnie osiągnięcie najwyższego plonu. Zastosowanie nawozu mineralnego, np. Profoska 9 (9-15-28+6S), w dawce 300-400 kg, w pełni pokryje zapotrzebowanie rośliny na fosfor i potas.Dostarczenie niezbędnych składnikówWarto również wspomnieć o nawożeniu nawozami pochodzenia organicznego. Wprowadzają one dodatkowo materie organiczną do gleby, czego nawozy mineralne niestety nie są w stanie nam zapewnić. Takim rozwiązaniem jest zastosowanie Prosanu PK 10-16 lub 12-10 (MgO 3, CaO 20) w zależności od potrzeb danego stanowiska. Nawóz ten:Nie zawiera chloru,Bardzo dobrze rozkłada się w rizosferze, a przyswajalność składników mineralnych sięga 90-95%.Nie zakwasza gleby,Zawiera aminokwasy i mikroelementy.Tak jak wcześniej wspominaliśmy, należy również pamiętać o uzupełnieniu azotu i siarki. Polecamy nawóz produkowany z melasy buraka cukrowego – Prosan NS, który zawiera 16 N 40 SO3 i 5 K + mikroelementy i aminokwasy. Nawóz ten w dawce 100 kg/ha w pełni pokryje nam jesienne zapotrzebowanie rośliny na azot i siarkę. Coraz więcej producentów ze względu na spory areał uprawy i duże odległości między plantacjami zaczyna decydować się na uproszczone systemy uprawy. Daje to spore oszczędności w czasie i przejazdach, ale o czym należy pamiętać i co z tego wynika?Przeczytaj również o:Choroby i sposoby ochrony zbóżOdpowiednie warunki do wzrostu zboża – jak je uzyskać? Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie. Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą