Śmietka na celowniku 04 lipca 2018 Jak poradzić sobie ze śmietką kapuścianą i zrobić to zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa? Szkodnik ten jest szczególnie groźny w rzepaku, a także w takich warzywach jak kapusta, brokuł i brukiew.Śmietka kapuściana – co to za szkodnik?Śmietka kapuściana jest muchówką, charakteryzującą się czerwoną plamką na srebrzystym czole. Dorasta do 6 mm, ale szkodliwe są nie owady dorosłe, lecz żerujące larwy. Samica składa nawet 100 jaj w sierpniu i wrześniu. Lokuje je najczęściej wokół szyi korzeniowej roślin kapustnych. Larwy wylęgają się po 4-8 dniach. Natychmiast rozpoczynają swą niszczycielską działalność, kierując się ku podziemnej części rośliny. Są one łatwo rozpoznawalne. Mają barwę żółto-kremową, nie mają wykształconej głowy ani nóg. Aparat gębowy wyposażony jest w tzw. haki gębowe.Identyfikacja śmietki kapuścianejŻółknięcie i zasychanie roślin to groźny sygnał, choć „może to być niekoniecznie śmietka”. Powinien on jednak włączyć w naszych głowach alarm, bo coś złego z rośliną się dzieje. Trzeba zdiagnozować – co?Aby ułatwić sobie identyfikacje oraz prognozę jego szkodliwości, należy wystawić pułapki zapachowo-pokarmowe. Są to żółte walce, mające w środku wymienny pojemnik. Należy je wystawić na plantacji rzepaku od tej strony, gdzie rzepak rósł wcześniej lub gdzie obecnie są warzywa kapustne. Następnie monitorujemy codziennie i zliczamy wyłapane muchówki. Próg ekonomicznej szkodliwości w rzepaku to 1 złapana muchówka na 3 dni.Jakie są objawy żerowania śmietki?Na korzeniu odnajdujemy głębokie, wygryzione przez larwy rany. Łatwo dostrzec zbrunatniałą tkankę roślinną oraz deformację i niedorozwój korzeni. W skrajnych przypadkach system korzeniowy odpada przy próbie wyciągnięcia rośliny z ziemi. Rany stają się furtką do kolejnych infekcji, zarówno grzybowych, jak i bakteryjnych. Stanowią też łakomy kąsek dla pchełek i chowacza galasówka.Co ważne, żerowanie larw III pokolenia w danym roku, czyli tego, które atakuje młody rzepak ozimy, stanowi o tyle duże zagrożenie, że ma pośredni wpływ na przezimowanie roślin.Jak podkreślają Doradcy PROCAM, ostatnie lata, a w szczególności jesień 2015, obfitowały w śmietkę oraz związane z nią problemy. Porażenie wahało się od 5 do 35%, a lokalnie do 50%. Szkodnik ten występował w całym kraju. W skrajnych przypadkach widoczne były całe pola z uszkodzonymi roślinami.Zobacz wideo i dowiedz się, jak przeprowadzić skuteczne zwalczanie śmietki kapuścianej!Zwalczanie śmietki kapuścianej w rzepaku i roślinach kapustnychSposobem na śmietkę, polecanym przez Doradców PROCAM jest produkowany przez Przedsiębiorstwo Wdrożeń i Zastosowań Biotechnologii i Inżynierii Genetycznej BIO-GEN preparat Delia Stop.Produkt ten przeznaczony jest do higienizacji środowiska upraw roślin kapustnych. Wyciągi roślinne i bakterie zawarte w nim regulują rozwój mikroflory na korzeniach, łodygach i liściach roślin, powodując, że roślina jest znacznie mniej atrakcyjna dla owadów. Dodatkowo Delia Stop tworzy niekorzystne dla rozwoju larw śmietki kapuścianej warunki w glebie, co ogranicza jej szkodliwość w przypadku III pokolenia atakującego młody rzepak ozimy.Jak stosować preparat Delia Stop?Preparat Delia Stop stosujemy doglebowo bezpośrednio przed siewem lub nalistnie, do fazy 2-4 liści właściwych rzepaku. Jak wynika z doświadczeń, przy zastosowaniu preparatu Delia Stop przedsiewnie lub w fazie jego liścieni, skuteczność jego działania wynosiła ponad 70% co jest doskonałym wynikiem. Po zastosowaniu tego zabiegu dwukrotnie (doglebowo i powschodowo w fazie 2 liści rzepaku), odsetek zainfekowanych roślin spadł o kolejne 10 %. Oznacza to więc skuteczność na poziomie 84% w porównaniu do kontroli. Żerowanie larw śmietkiJaja śmietki kapuścianejŻerujące larwy śmietkiDorosłe śmietki Larwy śmietki kapuścianejŚmietka Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą