Mikroświat, którego nie dostrzegasz 08 lipca 2019 Każda gleba, oprócz materii nieorganicznej, takiej jak minerały, woda i powietrze, zawiera również materię organiczną. Wśród niej wyróżnić można zarówno związki organiczne, próchnicę, resztki roślin, jak i żywe stworzenia. Zaliczamy do nich bakterie i pierwotniaki, a także dżdżownice. Zdrowa i żyzna gleba cechuje się dobrą równowagą pomiędzy wszystkimi tymi składowymi, a jej kondycja przekłada się bezpośrednio na plon. A ponieważ nie ma plonu bez żyzności, to nie ma żyzności bez dbałości o makro i mikroorganizmy glebowe.Ile ton bakterii na hektarze?Mikroorganizmy są mikroskopijne, a nawet takie organizmy jak dżdżownice wydają się być małe i lekkie. Jednak, jak stwierdzono na hektarze gleb bielicowych znajduje się od 1 do 3 ton mikroorganizmów. Na czarnoziemach, ciężkich glinach i iłach ich liczba dochodzi do 10 ton. Samych bakterii w 1 g gleby występuje ok. 950 mln, najwięcej w ryzosferze, czyli wokół korzeni. Spośród organizmów glebowych wskazać należy dwie największe grupy, czyli grzyby i prokarionty oraz kolejne mniejsze: mikro-, mezo-, makrofaunę oraz glony. Widocznymi gołym okiem przedstawicielami organizmów glebowych są dżdżownice.Mikroorganizmy gleboweMikroorganizmy glebowe pełnią ważną i wszechstronną rolę. Zaraz za nimi jest cała plejada innych owadów: mrówek, równonogów, krocionogów, stonóg i żuków. Dzięki nim zachodzą procesy tworzenia się gleb i stabilizacji próchnicy. Dżdżownice ryjąc kanały w glebie, regulują w ten sposób stosunki wodno-powietrzne i spulchniają glebę. Inne organizmy glebowe przyczyniają się do przemian chemicznych w glebie. Rozkładają resztki roślinne, wydalają je, a na koniec same obumierają i rozkładają się. Tym samym wzbogacając środowisko glebowe o kolejne cenne składniki chemiczne.Ryzosfera, skupiskiem mikroorganizmówNajwiększym skupiskiem mikroorganizmów jest ryzosfera, gdzie w zdrowej glebie najwięcej jest tam bakterii, a mało grzybów. Bakterie lubią zasiedlać korzenie określonych gatunków (a nawet odmian) roślin, a najbardziej tego znanym przykładem są bakterie brodawkowe na korzeniach roślin bobowatych. Z analizy mikroorganizmów zasiedlających ryzosferę u innych upraw, wyciągnięto wnioski, które zaowocowały stworzeniem szeregu biopreparatów.BiopreparatyPreparaty te są skoncentrowane i bardzo selektywne. Przez to, że działają antagonistycznie wobec patogenów, można je wykorzystać do ochrony roślin. Szczególnie ciekawe są bakteryjne zaprawy nasienne. Oparte na Pseudomonas chlororaphis dla zbóż i Rhizobium radiobacter do zwalczania guzowatości korzeni drzew i krzewów różowatych. Obecność większej ilości grzybów w wierzchniej warstwie gleby najczęściej źle o niej świadczy. Jednak pewien ich udział jest całkowicie naturalny i pożądany, zwłaszcza gdy są to te z nich, które pełnią pozytywną rolę. Należy do nich mykopasożytniczy rodzaj Trichoderma, który pasożytuje na grzybach patogenicznych. Dlatego wykorzystuje się go do zaprawiania sadzeniaka ziemniaka, cebul roślin ozdobnych. A także do rozsady papryki, truskawek oraz drzew i krzewów owocowych oraz ozdobnych. Jednym ze sposobów zwalczania zgnilizny twardzikowej w rzepaku i innych kapustnych jest grzyb Coniothyrium minitans, który pasożytuje Sclerotinia sclerotiorum, czyli sprawcę zgnilizny twardzikowej.Jak dbać o mikroorganizmy?Dowiedziono, że parametrami, które wpływają na kondycję mikroorganizmów glebowych są w szczególności:liczba zabiegów uprawowych,różnorodność roślin w płodozmianie,odczyn gleby i woda.Mikroorganizmy glebowe będą oczywiście obecne, w mniejszej lub większej ilości, a powyższymi parametrami możemy wpływać na ich rozwój. Możemy również dostarczyć je na pole, a one, dysponując korzystnym dla siebie środowiskiem, namnożą się i będą zwiększały nam żyzność gleby. Jak wspomniano powyżej, pożyteczne mikroorganizmy glebowe bytują w glebie, tym liczniej, im bardziej sprzyjające mają warunki. Jeśli więc dopiero niedawno zaczęliśmy dbać o jakość i żyzność gleby, może ich być stosunkowo niewiele. Jeśli mamy do czynienia z glebą zdegradowaną – może nie być ich prawie wcale. Pozostaje więc albo czekać wiele lat, aż ją zasiedlą w sposób naturalny, albo przywieźć je sobie na pole samemu.Preparat stosowany do rewitalizacji środowiska glebowego.Bomba rewitalizującaGłównym preparatem stosowanym do rewitalizacji środowiska glebowego jest BIOGEN Rewital Pro+. Jest to kompozyt mikrobiologiczny zawierający bakterie celuloityczne, nitryfikacyjne, sanitarne, lipolityczne, zestawione z niepatogennych mikroorganizmów oraz specjalną pożywkę startową. Bakterie te, wprowadzone do gleby, wzajemnie się uzupełniają. Wchodzą w układy symbiotyczne, a równocześnie nie produkują żadnych substancji, które mogłyby ujemnie wpływać na uprawę roślin i jakość zbieranych płodów.Równolegle z wywoływaniem pozytywnych procesów biochemicznych w glebie (np. związanych z gospodarką azotem, fosforem i siarką), redukują one ilość mikroflory patogenicznej, która w zanieczyszczonym do tej pory lub zdegradowanym środowisku miała świetne warunki. Potwierdzona jest ich rola polegająca na redukcji chorobotwórczych dla roślin bakterii, wirusów i grzybów oraz zmniejszenie emisji do środowiska chorobotwórczych dla ludzi i zwierząt zanieczyszczeń mikrobiologicznych w pobliżu traktowanych biopreparatem pól uprawnych. Rozkładają one bowiem nie tylko materię organiczną z resztek pożniwnych, ale również np. owocniki i zarodniki chorób grzybów patogenicznych wywołujących choroby roślin. Co ważne, bakterie z preparatu BIOGEN Rewital Pro+ mają zdolność do życia w zmiennych warunkach glebowych. Pamiętajmy, że najlepsze efekty aplikacji preparatów bakteryjnych uzyskujemy stosując je na mokrą glebę, w trakcie niewielkich opadów deszczu. Przeczytaj więcej, o Trzech muszkieterach mikrobiologii! Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą