Komunikat fitosanitarny grzyby i szkodniki nie odpuszczają 16 lipca 2020 Grzyby i szkodniki nie odpuszczają!Dojrzewające zboża pokryte są wręcz wszystkim możliwymi patogenami z pomarańczowo wojłokową grzybnią fusarium kłosa na czele.W uprawie ziemniaka duże porażenia przez zarazę ziemniaka a także duża presja chwościka buraka w uprawach buraka cukrowego także bardzo mocno w uprawie buraka ćwikłowego.Zwracamy Państwu uwagę na bardzo duże porażenie ziemniaków przez zarodnie zarazy ziemniaka. Mamy w tej chwili infekcje zarówno przez zarazę łodygową jak i zarazę typową na liściu. Proszę także nie zapominać o ochronie plantacji przed wirusami czyli intensywnych zabiegach przeciwko mszycy brzoskwiniowo ziemniaczanej.Należy także zwrócić uwagę na tak wczesne porażenie przez chwościka buraka, które Doradcy z Grupy Technicznej sygnalizują już od początku lipca. Oprócz tego intensywne opady na terenach zaopatrzonych w zlewne, nieprzepuszczalne gleby są wylęgarnią wszelkiego rodzaju zgorzeli/zgnilizn w uprawie zarówno buraka cukrowego jak i buraczka ćwikłowego. W przypadku buraka cukrowego te zgorzele/zgnilizny są wytworem zarodni Aphanomyces cochioides oraz Rhizobium a ten przypadek choroby buraczka ćwikłowego uwieczniony na załączonych zdjęciach jest efektem dużego zalegania w glebie/infekcji chlamydospor fusarium oxysporum.Fusarium oxysporumFusarium oxysporumMątwik ziemniaczanyMszycaZgnilizny zgorzelowe na łodydzeZaraza ziemniakaZaraza ziemniakaZgnilizny zgorzeloweChwościk burakaChwościk buraka DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O AGROTECHNICEArtykuł nie zawiera wszystkich informacji. Wiele szczegółów technicznych, które wymagają indywidualnego podejścia w zależności od warunków pogodowych, wysianej odmiany i charakterystyki pola, na którym znajduje się plantacja. Zapraszamy do współpracy z doradcami PROCAM, którzy indywidualnie podejdą do Państwa upraw.Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie. Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą