Czas na żółte naczynie w rzepaku 04 marca 2020 Doradcy PROCAM sygnalizują:Biorąc pod uwagę prognozy długoterminowe co do temperatury powietrza (suma temperatur efektywnych) na początku marca tego roku możemy się spodziewać już wylotów chowacza brukwiaczka. Na ten tydzień prognozy na południu naszego kraju wskazują przekroczenie temperatury, nawet 15° C.Powinniśmy się przygotować do pełnej sygnalizacji wykładając żółte naczynia na polach rzepaku.Żółte naczynia o wysokości kilku centymetrów napełnione powinny być do ok. 75% pojemności wodą z odrobiną oleju i powinny być ustawione na polu na początku ruszania wegetacji w miejscach osłoniętych, bądź zagłębieniach terenu w odległości 10-15 m od brzegu pola.Sukcesywnie co parę dni w okresie nalotów powinniśmy skrupulatnie przeglądać żółte naczynia wpisując do kalendarza agronomicznego dane potrzebne nam do ustalenia progu ekonomicznej szkodliwości i terminu zabiegu zgodnie z dobrą praktyką rolniczą.Zgodnie z biologią oraz wzrostem temperatury od wczesnej wiosny do żniw w naczyniach żółtych wystawionych na polach uprawnych oraz podczas czerpakowania powinniśmy identyfikować następujące szkodniki:Chowacz granatek;Chowacz brukwiaczek;Chowacz czterozębny;Słodyszek rzepakowiec;Chowacz podobnik;Pryszczarek kapustnik;Mszyca kapuściana.Progi szkodliwości szkodników występujących w rzepaku.SzkodnikTermin obserwacjiPróg szkodliwościChowacz brukwiaczekMarzec, początek kwietnia10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dniChowacz czterozębnyKoniec marca/ kwiecień20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 6 dniSłodyszek rzepakowyZwarty kwiatostanLuźny kwiatostan1 chrząszcz na roślinie2-4 chrząszcze na rośliniePryszczarek KapustnikOd początku opadania płatków kwiatowych1 owad dorosły na 4 roślinyChowacz podobnikOd początku opadania płatków kwiatowych1 owad dorosły na 1 roślinie Odnośnie szkodników oraz patogenów to szczególnie zwracamy uwagę na duże szkody wyrządzone przez żerujące larwy łokasia garbatka szczególnie na zachodzie i południu.Warto zwrócić uwagę na infekcje liści przez suchą zgniliznę kapustnych. Piknidy wypełnione zarodnikami są bardzo mocno uwodnione i będą infekować w dalszej części miesiąca zarówno inne liście jak i pędy oraz co gorzej szyję korzeniowąProwadząc rejestrację porażenia zbóż w dalszym ciągu rejestrujemy postępujące rozprzestrzenienie się grzybni mączniaka prawdziwego, septoriozy paskowanej jak i plamistości siatkowej na jęczmieniu. Uwodniony kompleks sorpcyjny będzie sprzyjał porażeniu systemu korzeniowego przez grzyby podstawy źdźbła.Wykonywane na bieżąco lustracje gleby pod kątem występowania, żywotności po przezimowaniu chrząszczy stonki ziemniaczanej, larw pryszczarka kapustnika oraz pryszczarka zbożowego a także bobówek śmietki kapuścianej oraz zimujących w pędach kukurydzy i chwastach grubołodygowych gąsienic omacnicy prosowianki. Także licznie występujące złoża jaj mszycy trzmielinowo burakowej jak i mszycy czeremchowo zbożowej oraz mszycy brzoskwiniowo ziemniaczanej wyrokują urodzaj tych szkodników i problemy z infekcjami wirusowymi w uprawach ziemniaków, rzepaku i zbóż.Oprócz tych problemów fitosanitarnych na polach występują problemy fizjologiczne a szczególnie niedobory składników makro i mikroelementów. Do tego wybujałość roślin uprawnych wymaga ponadstandardowych zachowań przy regulacji łanu.Masz pytania odnośnie doradztwa w uprawach? Zapraszamy do kontaktu z Doradztwem PROCAM.RzepakLepy i żółte naczynieSzkodniki w żółtym naczyniuChowacz brukwiaczekChowacz brukwiaczekSkoczogonkiChowacz brukwiaczekBadaj temperaturę glebyŁokaś garbatekŁokaś garbatekŁokaś garbatekMszyca brzoskwiniowo ziemniaczana Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie. Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą