Jak zwiększyć końcowy plon i zawartość cukru w buraku cukrowym? 29 listopada 2019 Zawartość cukru w buraku cukrowym i wysokość masy pojedynczego korzenia buraka można podnieść m.in. stosując odpowiednio biologicznie dobrane fungicydy oraz precyzyjne podejście do nawożenia dolistnego.Dbając o ochronę przed chorobami, dbamy o plonDo najgroźniejszych chorób grzybowych występujących na plantacjach produkcyjnych możemy zaliczyć chwościk buraka oraz brunatną plamistość liści. To na tych chorobach w głównej mierze powinien się skupić każdy plantator. Rzadziej spotykanymi są rdza czy też mączniak prawdziwy.W ostatnich latach wzrost nasilenia chwościka burakowego spowodowany został m.in. przez:przyorywanie porażonych liści (pierwotne źródło infekcji)uprawę buraka w krótkich rotacjach (2-3 lata)przebieg warunków pogodowych (wysokie temperatury w miesiącach czerwiec-sierpień)koncentrację uprawy w rejonach cukrowni.W przypadku silnego porażenia zniszczeniu ulega do 80% rozety liściowej (zielone pozostają jedynie liście sercowe). Reakcją obronną rośliny jest odbudowywanie aparatu liściowego, co prowadzi do wydłużania się głowy buraka. Wynikiem tego jest:spadek plonu korzeni (do 40%),spadek plonu cukru (do 3%),pogorszenie wartości przerobowej surowcazwiększenie podatności korzeni na zgniliznę kopcową.Dlatego bardzo istotnym elementem prawidłowej agrotechniki na plantacjach buraka cukrowego jest właściwe zapobieganie występowaniu chorób grzybowych.Odpowiednia substancja w odpowiednim terminieZaczynając od stosowania pierwszych zabiegów fungicydowych w uprawie buraka cukrowego, musimy zwrócić szczególną uwagę na termin zabiegu oraz rodzaj substancji aktywnej, jaką zastosujemy na danego patogena. Nieumiejętny dobór substancji czynnych do walki z chwościkiem przynosi więcej szkód niż pożytku. Może on prowadzić też do powstania szczepów grzybów odpornych na stosowane fungicydy. W ostatnich latach zaobserwowano między innymi powstanie odporności populacji Cercospora beticola (chwościk buraka) na fungicydy z grupy benzymidazoli. Co więcej, odporność tego grzyba na fungicydy triazolowe jest zróżnicowana regionalnie.Przegląd fungicydów na chwościka i brunatną plamistość liściObecnie najmocniej działającą substancją zwalczającą chwościka jak i brunatną plamistość liści jest epoksykonazol (np. Soprano 125 SC 1 l/ha).Dodatkowo tą substancję możemy znaleźć w preparacie Juwel TT. W Polsce nie ma obecnie rejestracji w ochronie buraka, ale według badań niemieckich preparat wykazuje świetne efekty grzybobójcze i fizjologiczne dla roślin, dzięki zawartości w składzie strobiluryny. Strobiluryny w połączeniu z dobrze działającymi interwencyjnie triazolami gwarantują skuteczna ochronę.Bardzo ciekawym i skutecznym rozwiązaniem jest fungicyd Amistar Xtra 0,7-0,8 l/ha (azoksystrobina, cyprokonazol), który niestety w polskich warunkach nie posiada rejestracji w buraku cukrowym. Warto wspomnieć, iż strobiluryny oprócz dobrego działania fungicydowego wykazują również efekt fizjologiczny wpływający w sposób istotny na zawartość sacharozy w korzeniach buraka cukrowego.Należy wspomnieć o bardzo skutecznym działaniu na Cercosporę innych triazoli (difenokonazol jaki i flutriafol). W przypadku, gdy pierwszy zabieg zostanie wykonany terminowo, można się spodziewać, że buraki będą chronione przez okres 4 tygodni. Należy pamiętać, że fungicydy wykazują największą skuteczność, kiedy są stosowane zapobiegawczo. Kolejna aplikacja fungicydów powinna nastąpić po około 4 tygodniach od wykonania pierwszego zabiegu. W warunkach wystąpienia dużych opadów atmosferycznych nie należy zwlekać z wykonaniem zabiegu.Oprócz wyżej wspomnianych mieszanin, możemy tutaj zastosować epoksykonazol z tebukonazolem (około 150 g s.a.) np. Soprano 125 SC 0,7 l/ha + tebukonazol. W walce z chorobami buraka cukrowego warto zastosować rotację w substancjach aktywnych, lecz w każdej mieszaninie powinien występować triazol. W celu uzyskania lepszej kondycji roślin, a zarazem plonu i jakości korzeni do zabiegów fungicydowych warto dodać biostymulatory (Calkorium bądź imPROver+).Wysokość plonu i zawartość cukru w buraku cukrowym a odżywianie dolistneOprócz doglebowej aplikacji nawozów, korzystny wpływ na plony i jakość korzeni buraka wywiera dolistne dokarmianie tej rośliny. Należy dodać, że burak ze względu na brak substancji woskowatej na liściach oraz na ich znaczną powierzchnię, szczególnie dobrze wykorzystuje wnoszone w ten sposób składniki. Z makroelementów dolistnie najczęściej aplikowany powinien być:azot aminowy, który stymuluje rozwój korzeni w postaci produktu NHCa DELTA,potas zawarty w produkcie ProKali+,fosfor, który pełni znaczącą funkcję w rozwoju roślin w początkowym okresie wegetacji (PROleaf MakroP),siarka oraz magnez, które powinny być aplikowane w postaci siedmiowodnego siarczanu magnezu.Z mikroelementów należy zwracać szczególną uwagę na dobre zaopatrzenie roślin buraka w bor, mangan, miedź, natomiast mniejsze znaczenie ma molibden i cynk. PROCAM stworzył szeroką ofertę nawozów mikroelementowych zawierających odpowiednio zbilansowane pierwiastki a należą do nich:PROLEAF MAX 4.0PROchelat MAXPROCAM Bor+Cynkophos PRO+Dokarmianie dolistne buraka zaleca się w następujących trzech terminach:po wytworzeniu 4–8 liści właściwych;po 2–3 tygodniach przed zwarciem międzyrzędzi;następne opryski można połączyć z ochroną roślin buraka przeciwko chorobom (np. chwościkowi) i szkodnikom (np. mszycom).Należy pamiętać, że do nawożenia dolistnego makroelementami jak i mikroelementami, doskonale sprawdza się wspomniany już dodatek biostymulatorów (imPROver+ lub Calkorium).Prawidłowe podejście do stosowania nawożenia dolistnego buraka cukrowego potrafi zniwelować błędy w przedwschodowym, głównym nawożeniu i przyczynić się do wzrostu plonów korzeni na poziomie 10-15% oraz podnieść zawartość sacharozy nawet do 2%.Więcej informacji na temat prawidłowej agrotechniki buraka cukrowego możecie Państwo uzyskać od doradców firmy PROCAM pracujących w Waszych regionach. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie. Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą