Rdza żółtaChoroba zbóżDowiedz się jak prawidłowo rozpoznać rdzę żółtąInstytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs, który Ci w tym pomoże.1. Opis chorobyŻółte, małe poduszeczki, które układają się pasowo wzdłuż nerwów liści, można już zobaczyć w fazie krzewienia. W pierwszej fazie tej choroby infekcje występują gniazdowo na polu.2. IdentyfikacjaRdza żółta atakuje nie tylko liście, ale również kłosy zbóż. Często jest mylona z rdzą brunatną lub karłową. Warunki sprzyjające do rozwoju choroby to wysoka wilgotność i temperatura około 10-15 stopni Celsjusza.3. ZwalczanieNiszczenie resztek pożniwnych, optymalny termin siewu lub obniżona norma siewu, to tylko niektóre czynniki ograniczające występowanie choroby. W publikacji znajdziesz szczegółowe informacje. Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą