Łamliwość źdźbłaChoroba zbóżDowiedz się jak prawidłowo rozpoznać łamliwość podstawy źdźbłaTo groźna choroba zbóż, którą należy zwalczać w zabiegu T1. Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs pomocny w każdym gospodarstwie.1. Opis chorobyWystępuje w zbożach i w wielu gatunkach traw, często jest mylona z fuzaryjną zgorzelą podstawy źdźbła i korzeni. Plamy występują na pochwie liściowej o barwie brązowo/bursztynowej. Choroba powoduje spadek plonu poprzez zmniejszenie MTZ, a także wyleganie roślin.2. IdentyfikacjaZwracaj uwagę na brązowe plamy na źdźble w fazie BBCH 30-31 (szczegółowe zdjęcia znajdziesz w poradniku). Objawy widoczne są w fazie dojrzałości mlecznej, gdzie pojawiają się rośliny z jasnymi/białymi kłosami. Świadczy to o utrudnionym przewodzeniu składników pokarmowych i wody do kłosa.3. ZwalczanieOdpowiedni dobór odmian o wysokiej odporności, stosowanie płodozmianu i prawidłowej agrotechniki np. uprawa pożniwna i orka, a także stosowanie regulatorów wzrostu pozwoli ograniczyć występowanie łamliwość podstawy źdźbła. Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą