PROCAM Agronomia Sukcesu > Choroby > Sucha zgnilizna kapustnych

Sucha zgnilizna kapustnych
Choroby

Phoma spp.

Sucha zgnilizna kapustnych – charakterystyka

Sucha zgnilizna kapustnych to groźna choroba grzybowa, porażająca m.in. rzepak. Może doprowadzić do utraty ponad połowy plonu.

Sucha zgnilizna kapustnych – objawy

Rośliny porażone suchą zgnilizną kapustnych w okresie wiosennym mają przewężoną szyjkę korzeniową lub część korzenia. Na łodygach widoczne są plamy z piknidiami, które powodują korkowacenie, zwiększając łamliwość. Prowadzi to do przedwczesnego dojrzewania roślin.

Jak rozpoznać suchą zgniliznę kapustnych?

Objawy suchej zgnilizny kapustnych mogą być widoczne już na siewkach, liścieniach oraz liściach właściwych w postaci jasnych, owalnych plam z ciemniejszą obwódką. Na plamach można zaobserwować czarne owocniki grzyba – piknidia.

 

Okres i miejsce występowania suchej zgnilizny kapustnych

Sucha zgnilizna kapustnych może się pojawić podczas całego okresu wegetacji. Zazwyczaj atakuje rośliny już jesienią, a to infekcje jesienne są najgroźniejsze – mogą spowodować obniżenie mrozoodporności przed zimą.

Kiedy może się pojawić sucha zgnilizna kapustnych?

Sucha zgnilizna kapustnych pojawia się podczas deszczowej pogody, kiedy temperatura powietrza przekracza 15°C.

Sucha zgnilizna kapustnych – szkodliwość

Oprócz bezpośrednich strat, powodowanych przez chorobę, sucha zgnilizna kapustnych może również obniżyć mrozoodporność roślin.

Sucha zgnilizna kapustnych – zapobieganie

Aby zapobiegać wystąpieniu suchej zgnilizny kapustnych, należy regularnie eliminować szkodniki oraz chwasty, a także starannie przyorywać resztki pożniwne. Wybór kwalifikowanego materiału siewnego oraz odmian o podwyższonej odporności na suchą zgniliznę kapustnych również ma niebagatelne znaczenie.

Sucha zgnilizna kapustnych – zwalczanie

Zwalczanie suchej zgnilizny kapustnych wymaga stosowania odpowiednio dopasowanych fungicydów. Należy pamiętać, by zawsze stosować się do zaleceń producenta.

Jakie uprawy atakuje sucha zgnilizna kapustnych?

Sucha zgnilizna kapustnych atakuje głównie uprawy rzepaku i warzyw kapustnych, a także samosiewy rzepaku.

Sucha zgnilizna kapustnych – cykl rozwojowy

Patogeny powodujące suchą zgniliznę kapustnych zimują w resztkach pożniwnych porażonych roślin. Przy wilgotnej i deszczowej pogodzie dojrzałe owocniki uwalniają zarodniki konidialne, które porażają kolejne rośliny.

Sucha zgnilizna kapustnych może być również przenoszona wraz z zainfekowanym materiałem siewnym, a zarodniki mogą się rozprzestrzeniać z wiatrem. 

Jakie są przyczyny rozwoju suchej zgnilizny kapustnych?

Rozwojowi suchej zgnilizny kapustnych sprzyja nieodpowiednia agrotechnika – nieodchwaszczanie pola i pozostawione resztki pożniwne, a także zbyt duża gęstość siewu. Warto również stosować kwalifikowany materiał siewny ze sprawdzonego źródła, który jest wolny od chorób.

Jakie są skutki rozwoju suchej zgnilizny kapustnych?

Sucha zgnilizna kapustnych może doprowadzić do strat w plonie, sięgających nawet 75%.

Czytaj więcej