Sporysz Choroby Claviceps purpureaSporysz zbóż i traw – choroby roślin uprawnychSporysz to choroba wywoływana przez grzyba workowego buławinka czerwona. Jego stadium konidialnym jest Sphacelia segetum. Objawy występowania sporyszuSporysz zbóż i traw można rozpoznać po charakterystycznej cieczy wydzielanej przez kłosy, zwanej rosą miodową. Jest ona kleista, żółtawa i zawiera zarodniki konidialne. Jej słodki smak przyciąga owady, które roznoszą zarodniki na inne rośliny, powodując wtórne infekcje. Faza wydzielania rosy miodowej trwa około dwóch tygodni, po czym w dojrzewających kłoskach zaczynają formować się sklerocja. Mają one brunatnofioletową barwę, a ich długość wynosi od kilku milimetrów do 6 centymetrów, zależnie od gatunku rośliny i liczby zainfekowanych kłosów. Sklerocja opadają na glebę przed zbiorami lub pozostają na kłosach, zanieczyszczając materiał siewny.Jak rozpoznać sporysz?Sporysz poraża wyłącznie młode, zazwyczaj niezapylone zalążnie zbóż i traw, co odróżnia go od innych patogenów grzybowych.Kiedy może się pojawić sporysz zbóż i traw?Sporysz najlepiej rozwija się w wilgotnych i ciepłych warunkach atmosferycznych, ponieważ wtedy dochodzi do spadku ilości żywotnego pyłku, a zapylanie kwiatów jest opóźnione. Mimo to, aby zarodniki się rozwinęły, konieczny jest okresowy spadek temperatury.Sporysz – szkodliwośćSporysz prowadzi do skażenia ziaren toksycznymi alkaloidami, które są niebezpieczne zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt. Już niewielkie zanieczyszczenie, powyżej 0,1% może spowodować zatrucie sporyszem, przez co nie nadaje się ono do produkcji pasz czy etanolu. Ponadto zainfekowane zboża i trawy mają niższą wydajność. Zapobieganie powstawaniu alkaloidów sporyszuAby zapobiec występowaniu sporyszu zbóż i traw, należy skoncentrować się na odpowiedniej agrotechnice. Kluczowe jest użycie kwalifikowanego materiału siewnego, który nie zawiera sklerocjów. Siew powinien być przeprowadzany terminowo, a resztki pożniwne należy starannie przyorywać, aby ograniczyć ryzyko porażenia. Należy również zadbać o odpowiedni płodozmian oraz zrównoważone nawożenie, a także unikać nawadniania i stosowania środków ochrony roślin w okresie kwitnienia zbóż.Sporysz – zwalczanieNiestety zwalczanie sporyszu nie jest możliwe, dlatego należy stosować wszelkie działania zapobiegawcze, aby nie dopuścić do jego rozwoju. Warto również postawić na wybór odmiany o wysokiej oporności na sporysz, co zapewni dodatkową ochronę przed chorobą.Gdzie występuje sporysz?Sporysz atakuje około 400 gatunków traw oraz wszystkie zboża. Najczęściej występuje na plantacjach żyta, rzadziej można spotkać sporysz w pszenicy, pszenżycie, jęczmieniu. Może występować również w ryżu.Sporysz – cykl rozwojowySporysz zimuje w glebie w formie przetrwalników zwanych sklerocjami, które pozostają po żniwach. Wiosną sklerocja kiełkują, tworząc owocniki workowe z licznymi zarodnikami, które są roznoszone przez wiatr i owady, by zainfekować rozwinięte kwiaty. Następnie zarodniki kiełkują, przekształcając się w stadium konidialne.Jakie są przyczyny rozwoju sporyszu?Nieodpowiednia agrotechnika, monokultura zbożowa oraz wilgotna, ciepła pogoda z okresowymi ochłodzeniami sprzyjają rozwojowi sporyszu.Jakie są skutki rozwoju sporyszu?Rozwój sporyszu w uprawach może doprowadzić do skażenia ziaren alkaloidami, które poważnie zagrażają zdrowiu ludzi i zwierząt. Zatrucie sporyszem może być przyczyną halucynacji, przykurczów mięśni, a nawet martwicy tkanek. Ponadto może spowodować znaczne obniżenie plonu.Dopuszczalne limity sporyszuWspółcześnie zatrucia alkaloidami sporyszu, prowadzące do ergotyzmu, zostały praktycznie wyeliminowane dzięki odpowiednim regulacjom. Nowe przepisy, obowiązujące od 1 lipca 2024 roku, określają dopuszczalny limit zawartości sporyszu na 0,2 g/kg.Czytaj więcej Polecane produkty COMET 200 ECSzczegółyFLUDIO ŻEL 025 FSSzczegółyVibrance StarSzczegółySYSTIVA 333 FSSzczegółySCENIC GOLDSzczegółySCENIC 080 FSSzczegółyMaxim PowerSzczegółyMaxim 480 FSSzczegóły