Fiołek polny Chwasty Viola arvensisFiołek polny – opis chwastaFiołek polny to uciążliwy chwast upraw rolnych, zaliczany do rodziny fiołkowatych. Jest to roślina jednoroczna, ozima lub jara.Jak rozpoznać fiołka polnego?Fiołek polny osiąga ok. 35 cm wysokości. Jego łodyga jest owłosiona, a liścienie szeroko łopatkowate z krótkim ogonkiem i wciętym końcem. Liście są okrągławe lub jajowato-lancetowate, mają długie ogonki oraz pierzastodzielne przylistki. Brzegi blaszek liściowych są karbowane. Kwiaty fiołka polnego są pojedyncze, składają się z 5 płatków i występują w kolorze białym z żółtym środkiem. Czasem można zauważyć również odcienie fioletu. Jedna roślina wytwarza do 2500 gruszkowatych, żółtych nasion. Fiołek polny – okres występowaniaFiołek polny kiełkuje najintensywniej jesienią. Może rosnąć na różnych rodzajach gleb, nawet przy temperaturach 2–3°C, co potęguje jego szkodliwość.Szkodliwość fiołka polnegoFiołek polny jest szkodliwym chwastem, ponieważ konkuruje z roślinami uprawnymi o składniki odżywcze i miejsce do wzrostu. Jego masowe wschody i odporność na niskie temperatury potęgują zagrożenie.Zapobieganie fiołkowi polnemuAby zapobiec rozwojowi fiołka polnego, ważne jest zastosowanie odpowiednich herbicydów jeszcze jesienią, kiedy chwast najintensywniej kiełkuje.Zwalczanie fiołka polnegoSkuteczne zwalczanie fiołka polnego wymaga stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Aby zapobiec jego rozwojowi, ważne jest zastosowanie odpowiednich herbicydów jeszcze jesienią, kiedy chwast najintensywniej kiełkuje.Jakie uprawy atakuje fiołek polny?Fiołek polny atakuje różne uprawy polowe, jednak szczególnie problematyczny jest w zbożach. Fiołek polny w rzepaku, roślinach strączkowych, ziemniakach i kukurydzy również może się pojawić.Przyczyny rozwoju fiołka polnegoFiołek polny jest chwastem niewymagającym, więc może pojawić się w każdej uprawie, niezależnie od warunków. Ważna jest jednak odpowiednia agrotechnika, która może zminimalizować ryzyko rozwoju chwasta.Czym skutkuje rozwój fiołka polnego?Rozwój fiołka polnego może doprowadzić do zahamowania wzrostu i rozwoju rośliny uprawnej, a w efekcie skutkować obniżeniem wysokości i jakości plonów, co wpływa negatywnie na rentowność produkcji rolniczej.Czytaj więcej Polecane produkty COLZAMIDSzczegółyGRASSER 100 EC (Kopia)SzczegółyGLOSSET ACESzczegółyTERIDOXSzczegółyRELIANCE 600 SCSzczegółyGRASSER 100 ECSzczegółyGLOSSET SCSzczegółyELIPRISSzczegóły