Jaką kiszonkę dostaną nasze zwierzęta w tym roku? 23 kwietnia 2019 Susza, która dotknęła większość naszego kraju, jest powodem, że wielu hodowców będzie miało mniej kiszonki do karmienia swoich zwierząt. Będzie ona też gorszej jakości i zróżnicowanej wartości pokarmowej – niestety częściej niższej w porównaniu do surowca z ubiegłego roku.Skutki niedostatku wodyNiedostatek wody i wysokie temperatury spowodowały, że kukurydza przyśpieszyła swój rozwój, co skutkowało tym, że w ograniczonym zakresie skorzystała ze składników pokarmowych dostępnych w glebie. W efekcie rośliny były słabo odżywione i nie były w stanie uzyskać dobrej wartości pokarmowej.Hodowcy obserwując sytuację zostali wręcz zmuszeni do wcześniejszych zbiorów. W normalnych warunkach zbiór kukurydzy na kiszonkę powinien odbywać się na przełomie sierpnia i września. W tym roku w niektórych rejonach kraju rozpoczął się cztery tygodnie wcześniej. Jak wspomniałem, była to sytuacja wymuszona, by nie pogarszać parametrów kiszonki. Pogoda sprawiła, że rośliny dojrzewały bardzo szybko i szybko wzrastała zawartość suchej masy. W wielu przypadkach rośliny przeznaczone do zakiszania były zbyt suche, twarde i trudne do ubicia.Dobra kiszonka dla krówPrzypomnę, że wartość optymalna suchej masy dla roślin przydatnych do zakiszania powinna kształtować się na poziomie 35%. Dobrej jakości kiszonka z kukurydzy powinna też charakteryzować się odpowiednią ilością energii (6,5 MJ) i białka użytecznego (12- 13%). Wartości tych parametrów w tym roku również będą niższe.Kiszonka z kukurydzy w karmieniu zwierząt to podstawowa pasza bytowa. Wszelkie niedobory składników pokarmowych można uzupełnić paszą treściwą, stanowiącą tzw. dodatek produkcyjny, który w tym roku ze względu na słabszą wartość pokarmową kiszonki będzie musiał być większy. Tu jednak należy uważać, gdyż zbyt duża ilość pasz treściwych w dawce pokarmowej może wywołać szereg zaburzeń, czy nawet chorób przewodu pokarmowego (np. kwasicę).W normalnych warunkach zbiór kukurydzy na kiszonkę powinien odbywać się na przełomie sierpnia i wrześniaO czym pamiętać przed przygotowaniem kiszonki?Podczas przygotowania roślin do zakiszania należy również pamiętać o parametrach zbioru. Rośliny zbyt suche możemy rozdrabniać poniżej 1 cm. Musimy jednak pamiętać, że przy zbyt rozdrobnionym TMR należy uwzględnić dodatek słomy. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy ziarno kukurydzy zostało „trącone”. Przy takich warunkach zbioru i obniżonej wartości składników pokarmowych, powinniśmy szczególnie zadbać, aby nie stracić ich więcej podczas przechowywania – przecież nie możemy sobie pozwolić na większe straty. Możemy sobie pomóc stosując preparaty do zakiszania. Choć w naszym kraju jest grupa hodowców, która stosuje takie środki systematycznie, to w tym roku ze względu na warunki wielu hodowców kupiło i zastosowało je po raz pierwszy. Zadaniem tych preparatów jest poprawa stabilność kiszonki i zabezpieczenie przed wtórną fermentacją i psuciem przez, co pozytywnie wpływa na procesy fermentacyjne, zachodzące w czasie zakiszania.Zakiszacz – sposób na dobrą kiszonkęW ofercie firmy PROCAM znajdziemy preparat Ensilage produkowany przez firmę BIO-GEN. Jest to preparat biologiczny, w którego skład wchodzą różne rodzaje bakterii o bardzo wysokiej koncentracji wynoszącej 600 tys. jtk (jednostek tworzących kolonie) na 1 g zakiszanego surowca. W tym preparacie na szczególną uwagę zasługuje bioróżnorodność ponieważ Ensilage zawiera aż 5 różnych gatunków bakterii fermentacji mlekowej. Taki skład powoduje, że ten zakisza jest skuteczny w każdych warunkach technologicznych. Szczepy bakterii homo-fermentatywnych, odpowiedzialne są za szybką produkcję naturalnego konserwantu – kwasu mlekowego, który szybko obniża pH w pryzmie, zatrzymując procesy życiowe w komórkach roślinnych. Niskie pH w granicach 4,0-4,2 hamuje również rozwój niekorzystnej mikroflory powodującej niewłaściwe sfermentowanie pryzmy. Szczepy bakterii hetero-fermentatywnych oprócz kwasu mlekowego produkują związki organiczne o właściwościach grzybobójczych. Hamują rozwój drożdży, zabezpieczając tym samym przed psuciem kiszonki po otwarciu pryzmy.Stosowanie EnsilagePreparat Ensilage stosuje się w postaci roztworu wodnego w ilości 1 kg na 100 ton zakiszanego surowca. Najlepiej 100 g Ensilage rozpuścić w 5-10 litrach wody. Możemy go aplikować przez dozowniki zainstalowane na maszynach do zbioru lub równomiernie opryskiwać masę roślinną w silosie przed ugnieceniem.Pamiętajmy, że dobrej jakości kiszonka, to zdrowe zwierzęta, ich większa wydajność. Także niższe koszty ponoszone czy to na produkcję mleka czy też mięsa.http://ensilage.pl/ Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą