Szarłat szorstki Chwasty Amaranthus retroflexusSzarłat szorstki – opisSzarłat szorstki jest rośliną jednoroczną, zaliczaną do rodziny szarłatowatych.Jak wygląda szarłat szorstki?Szarłat szorstki w sprzyjających warunkach może osiągnąć nawet metr wysokości. Ma grubą, pojedynczą łodygę, która jest zielona lub czerwonawa i szorstko owłosiona. Szarłat szorstki ma duże, podłużnie eliptyczne liście z lekko zaostrzonymi końcami. Liścienie są natomiast wydłużone i lekko zaostrzone. Jasnozielone kwiaty szarłatu szorstkiego tworzą kwiatostany, które zmieniają się w torebki nasienne. Nasiona szarłatu są ciemne i błyszczące.Szarłat szorstki – rozpoznawanieSzarłat szorstki jest pokryty szorstką szczeciną. Jego łodyga jest zielona lub czerwonawa, a liście owalne. Kwiatostany złożone są z zielono białych kwiatów.Gdzie może pojawić się szarłat szorstki?Szarłat szorstki najlepiej rozwija się na żyznych i wilgotnych glebach. Zazwyczaj porasta stanowiska ruderalne i segetalne. Szarłat szorstki – okres występowaniaOptymalna temperatura kiełkowania szarłatu szorstkiego wynosi 20–24°C, jednak chwast może rozwinąć się nawet przy 7°C. Kwitnienie przypada na okres od lipca do października.Szarłat szorstki – szkodliwośćSzarłat szorstki przez palowy korzeń pobiera z gleby ogromnej ilości wody i składników odżywczych, przez co stanowi zagrożenie dla roślin uprawnych. Jeden chwast może wytworzyć nawet 5000 nasion.Zwalczanie szarłatu szorstkiegoAby skutecznie zwalczyć szarłat szorstki, należy zastosować odpowiednio dopasowane herbicydy. Nieprzestrzeganie zaleceń producenta dotyczących dawkowania i sposobu aplikacji może obniżyć skuteczność oprysku chwastobójczego.W jakich uprawach może pojawić się szarłat szorstki?Szarłat szorstki pojawia się w uprawach szerokorzędowych, atakując m.in. uprawy roślin okopowych – burak cukrowy, warzywa oraz kukurydzę.Przyczyny rozwoju szarłatu szorstkiegoSzarłat szorstki preferuje przepuszczalne gleby, zasobne w azot. Skutki rozwoju szarłatu szorstkiegoSzarłat szorstki jest silną konkurencją dla roślin uprawnych, przez co może doprowadzić do znacznego obniżenia wielkości i jakości plonu.Czytaj więcej Polecane produkty PREMIER D 750 SLSzczegółyPremier 750 SLSzczegółyPremier 300 SLSzczegółyREACTOR PLUS 480 ECSzczegółyGLOSSET 600 SCSzczegółyCOLZAMIDSzczegółyGRASSER 100 EC (Kopia)SzczegółyGLOSSET ACESzczegóły