Mszyce
Szkodniki

Aphidoidea

Mszyce – charakterystyka

Mszyce to niewielkie szkodniki z rzędu błonkówek, rodziny pluskwiaków. Mają delikatne ciało i błoniaste skrzydła. Najczęściej są owadami dwudomnymi.

Najczęściej można spotkać takie gatunki jak: mszyca burakowa, mszyca kapuściana, mszyca brzoskwiniowa, mszyca jabłoniowa.

Objawy występowania mszyc

Mszyce wysysają soki z młodych liści, kwiatostanów oraz pąków kwiatowych. Ich obecność objawia się jasnymi przebarwieniami na liściach, które powodują deformacje i skręcanie. Rośliny zaatakowane przez mszyce karłowacieją.

Jak rozpoznać mszyce?

Mszyce wyróżnia baryłkowaty odwłok, z wyraźnym podziałem na segmenty, zakończony dwoma rurkami. Na głowie mają 2 czułki, a samice posiadają 2 pary błoniastych skrzydeł. Ich ubarwienie zależy od gatunku.

Jak wyglądają mszyce?

Mszyce to małe owady osiągające do 8 mm długości. Mogą być barwy szarej, zielonej, czerwonej, pomarańczowej, kremowej lub czarnej – zależnie od gatunku. Mają gryząco-ssący aparat gębowy w formie kłujki.

Okres i miejsce występowania mszyc

Mszyce pojawiają się zazwyczaj późnym latem i jesienią. Pierwsze kolonie często pojawiają się już wczesną wiosną, początkowo żerując na wierzchołkach rozwijających się pędów.

Kiedy mogą się pojawić mszyce?

Mszyce pojawiają się zazwyczaj podczas ciepłej i wilgotnej pogody. Najintensywniej żerują w temperaturze przekraczającej 15°C.

Szkodliwość mszyc

Mszyce powodują bezpośrednie straty, wysysając sok z komórek roślinnych. Uszkodzone rośliny są mniej odporne na niekorzystne warunki. Ponadto mszyce w trakcie żerowania wydzielają lepką wydzielinę, która przyczynia się do występowania grzybów i mrówek. Są również wektorem groźnych chorób wirusowych roślin.

Mszyce – zapobieganie

Aby zapobiec rozwojowi mszyc, należy dbać o odpowiednią agrotechnikę – starannie przyorywać resztki pożniwne, regularnie eliminować chwasty, dbać o izolację przestrzenną od innych pól i prawidłowy płodozmian. Warto używać żółtych tablic lepowych do monitoringu plantacji.

Można również zasiać między rzędami rośliny odstraszające mszyce – lawendę, czosnek, miętę czy mniszek lekarski, a także zadbać o obecność naturalnych wrogów, dla których mszyce są pokarmem.

Jak zwalczyć mszyce?

Skuteczne zwalczanie mszyc wymaga regularnych lustracji plantacji, które pozwolą na szybką reakcję. Zaraz po przekroczeniu progu szkodliwości należy zwalczać mszyce, stosując odpowiednio dobrane insektycydy. Jest to najskuteczniejszy sposób zwalczania mszyc.

W przypadku upraw w przydomowych ogrodach skuteczne mogą się okazać domowe sposoby na mszyce np. oprysk roztworem wody z mlekiem, szare mydło z wodą bądź wyciągi roślinne.

Skuteczne środki do zwalczania mszyc

Środki na mszyce powinny być dopasowane adekwatnie do uprawy, w której szkodnik się pojawił. Najczęściej opierają się na substancjach z grupy neonikotynoidów.

Jakie uprawy atakują mszyce?

Mszyce mogą się pojawić w większości upraw. Żerują zarówno na roślinach rolniczych, sadowniczych, jak i warzywniczych. Mogą również atakować rośliny ozdobne.

Mszyce – cykl rozwojowy

W jednym sezonie wegetacyjnym może rozwinąć się nawet kilkanaście pokoleń mszyc. Cykl rozwojowy pokolenia wynosi 1–2 tygodni.

Jakie są przyczyny rozwoju mszyc?

Mszyce rozwijają się najczęściej w uprawach z pozostawionymi resztkami pożniwnymi, z nieodpowiednim płodozmianem i nawożeniem.

Jakie są skutki rozwoju mszyc?

Mszyce wpływają negatywnie na jakość i wysokość plonu. Mogą również przenosić groźne choroby grzybowe i wirusowe.

Czytaj więcej