Zgnilizna twardzikowa Choroby Sclerotinia sclerotiorumZgnilizna twardzikowa – charakterystykaZgnilizna twardzikowa to poważna choroba roślin, która może powodować spore straty w plonie, zarówno podczas wegetacji, jak i przechowywania.Objawy zgnilizny twardzikowejObjawy choroby można zauważyć na wszystkich częściach roślin, jednak są zróżnicowane w zależności od jej gatunku. Zainfekowane rośliny pokrywają się białym, watowatym nalotem grzybni, w którym rozwijają się czarne, nieregularne sklerocja. Choroba prowadzi do przedwczesnego zamierania roślin.Jak rozpoznać zgniliznę twardzikową?Rozpoznanie zgnilizny twardzikowej jest stosunkowo proste dzięki charakterystycznym objawom. Biała grzybnia i czarne sklerocja są widoczne zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz porażonych roślin.Kiedy może się pojawić zgnilizna twardzikowa?Zgnilizna twardzikowa może występować przez cały okres wegetacyjny roślin. Najczęściej pojawia się w warunkach wysokiej wilgotności powietrza i gleby. Optymalna temperatura do rozwoju choroby wynosi 16–22°C.Zgnilizna twardzikowa – szkodliwośćZgnilizna twardzikowa niszczy nie tylko rośliny na polu, ale również podczas przechowywania. Przetrwalniki grzyba będącego sprawcą choroby mogą przetrwać w podłożu nawet do 15 lat.Zgnilizna twardzikowa – zapobieganieAby zapobiec rozwojowi zgnilizny twardzikowej, należy starannie przyorywać resztki pożniwne, stosować właściwe zmianowanie, wybierać wyłącznie kwalifikowany materiał siewny i nie wysiewać go za gęsto. Środki zapobiegawcze należy stosować również podczas przechowywania – wilgotność powinna być umiarkowana, a temperatura poniżej 5°C.Zgnilizna twardzikowa – zwalczanieZwalczanie zgnilizny twardzikowej w okresie wegetacji roślin polega głównie na stosowaniu środków fungicydowych w formie oprysku. Skuteczne środki na zgniliznę twardzikowąDo zwalczania zgnilizny twardzikowej należy stosować fungicydy odpowiednio dobrane do uprawy i fazy rozwojowej roślin.Jakie uprawy atakuje zgnilizna twardzikowa?Zgnilizna twardzikowa atakuje szeroką gamę roślin, w tym warzywa, rośliny ozdobne, przemysłowe oraz korzeniowe. Najczęściej pojawia się zgnilizna twardzikowa pomidora, ogórka i rzepaku.Jakie są przyczyny rozwoju zgnilizny twardzikowej?Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza i gleby, zbyt gęsty siew, jednostronny płodozmian oraz nieodpowiednia agrotechnika – źródłem infekcji jest gleba i porażone resztki roślinne.Jakie są skutki rozwoju zgnilizny twardzikowej?Rozwój zgnilizny twardzikowej prowadzi do przedwczesnego zamierania roślin oraz obniżenia jakości przechowywanych produktów. Choroba może powodować znaczne straty, dochodzące nawet do 60% plonu, co znacząco wpływa na opłacalność upraw.Czytaj więcej Polecane produkty COMET 200 ECSzczegółyFLUDIO ŻEL 025 FSSzczegółyVibrance StarSzczegółySYSTIVA 333 FSSzczegółySCENIC GOLDSzczegółySCENIC 080 FSSzczegółyMaxim PowerSzczegółyMaxim 480 FSSzczegóły