Mak polny
Chwasty

Papaver rhoeas

Mak polny – chwast upraw rolnych

Mak polny to roślina jednoroczna lub dwuletnia z rodziny makowatych, uznawana jako pospolity chwast roślin uprawnych.

Rozpoznawanie maku polnego

Ta roślina posiada lancetowato wydłużone, szpiczaste liścienie. Liście właściwe początkowo są całobrzegie i nieowłosione, a następnie stają się karbowane, pierzastodzielne i pokryte szczecinkowatymi włoskami. Ma zazwyczaj trzy górne, siedzące liście. Kwiaty są barwy czerwonej, zazwyczaj z czarną plamą w centrum. Działki kielicha są łuskowate i opadają w trakcie kwitnienia.

Jak wygląda mak polny?

Charakterystyczną cechą maku polnego jest owłosiona łodyga z pierzastodzielnymi, karbowanymi liśćmi. Na każdej łodydze rozwija się pojedynczy, duży czerwony kwiat z torebką nasienną wewnątrz.

Występowanie – mak polny

Mak polny porasta zazwyczaj świeżo uprawione gleby gliniaste i ilaste o dobrym uwilgotnieniu oraz wysokiej zasobności w wapń i azot.

Kiedy może się pojawić mak polny?

Mak polny kiełkuje na jesień i wiosnę, kiedy temperatury wynoszą 2–13°C.

Szkodliwość maku polnego

Mak polny konkuruje z roślinami uprawnymi o światło, wodę i składniki pokarmowe. Podczas kwitnienia utrudnia wykonanie oprysków ze względu na obecność pszczół. Ponadto jego zawartość w zielonej paszy jest szkodliwa dla zwierząt.

Jak zapobiec rozwojowi maku polnego?

Ograniczenie rozwoju maku polnego jest możliwe poprzez stosowanie zbilansowanego nawożenia i wybór kwalifikowanego materiału siewnego, wolnego od chwastów.

Zwalczanie maku polnego

Aby zwalczyć mak polny, należy stosować odpowiednio dobrane herbicydy. W kontekście skuteczności ważne, by przestrzegać wszelkich zaleceń producenta.

Skuteczne herbicydy na mak polny

Do zwalczania maku polnego stosuje się herbicydy, których skład powinien być dopasowany do rośliny uprawnej.

W jakich uprawach może pojawić się mak polny?

Mak polny zasiedla głównie zboża ozime i jare, a także rzepak ozimy czy rośliny okopowe.

Mak polny – cykl rozwojowy

Mak polny wytwarza makówkę – odwrotnie jajowatą torebkę nasienną, która może wytworzyć nawet 20 000 nerkowatych, chropowatych nasion. Nasiona maku polnego mogą zachować zdolność do kiełkowania w glebie nawet przez około 50 lat.

Przyczyny występowania maku polnego

Mak polny najczęściej porasta gleby bogate w azot i wapń. Po zabiegach agrotechnicznych, które wiążą się z przekopywaniem gleby, mak polny może masowo wzrastać.

Skutki rozwoju maku polnego

Mak polny ma wysokie wymagania pokarmowe, dlatego też jest istotną konkurencją dla roślin uprawnych i może doprowadzić do znacznego spadku wysokości i jakości plonu.

Czytaj więcej