Doradcy PROCAM o sytuacji fitosanitarnej na polach 16 września 2020 W kukurydzy zwracamy uwagę na żerowanie gąsienic omacnicy prosowianki, która lokalnie stanowi bardzo duży problem nie tylko entomologiczny. Proszę jednak pamiętać, że przy rozciągniętym w czasie składaniu jaj i wylocie motyla należałoby zrobić nawet dwa zabiegi OstriniaSTOP mając na uwadze duże wyprzedzenie czasu zabiegu. Co do innych szkodników to już tradycyjnie urazek czteroplamy, zmieniki i skrzypionki. Większą niż dotychczas uwagę zwracamy na żerowanie i dość duże rozprzestrzenienie się roztoczy czyli przędziorka chmielowca. Odnośnie patogenów to nierozerwalnie z żerowaniem omacnicy wiąże się fusarium a jak fusarium to mikotoksyny i kłopot z odebraniem ziarna. Oprócz tego, jak widać na zdjęciach, mamy duże porażenie przez rdzę, septoriozę, drobną plamistość, szarą pleśń oraz grzyby czerniowe jak i penicylium szczególnie na niewykształconych kolbach kukurydzy.Aktualnie Doradcy z Grupy Technicznej skupiają się na sygnalizacji zagrożeń fitosanitarnych na wschodzących rzepakach. Szczególnie na wcześnie sianych uprawach rzepaku mamy już problem z nalotem uskrzydlonych pluskwiaków (mszyc) w kolejności mszycy kapuścianej oraz mszycy brzoskwiniowo ziemniaczanej. Przypominamy o lustrowaniu pól na te szkodniki ze względu na powinowactwo do chorób wirusowych. Oprócz tego mamy lokalnie duże naloty i żerowanie pchełki rzepakowej oraz żerowanie larw I stadium II pokolenia tantnisia krzyżowiaczka. W dalszym ciągu zwracamy uwagę na zagrożenie ze strony gryzoni. Tam gdzie mamy trudne wschody rzepaku możemy liczyć się z większą szkodliwością żerowania śmietki kapuścianej i tu należałoby się zastanowić na poprawką DeliaSTOP. W dalszym ciągu monitorujemy i sygnalizujemy lot III pokolenia szkodliwej muchówki. Porażenia przez mączniaka rzekomego są widoczne na roślinach rzepaku, warto zwrócić uwagę w początkowych fazach rozwojowych. Komunikujemy o dość dużym oknie pogodowym co do infekcji zarodni pływkowych kiły kapustnych.Zwracamy także uwagę na żerowanie chrząszczy stonki kukurydzianej na plantacjach kukurydzy. Chrząszcze żerują na kolbie, a efektem żerowania larw jest tzw. łabędzia szyja. Na szczęście szkodnik ten nalatuje tylko na województwa południowe.W ogrodach ozdobnych jak widać na zdjęciu ruszyły się największe spotykane w tym okresie gąsienice trociniarki czerwicy, które można spokojnie wyłapywać i niszczyć.Mszyca kapuściana i larwa gnatarzaPchełka rzepakowaTrociniarka czerwicaTantniś krzyżowiaczekTantniś krzyżowiaczekŚmietka kapuścianaStonka kukurydzianaStonka kukurydzianaStonka kukurydzianaPrzędziorek chmielowiecPchełka rzepakowaOmacnica prosowiankaGłownia fusarium grzyby czerniowe GłowniaŁabędzia szyjaMszyceMszyceOmacnica prosowiankaKiła kapustnychRdza kukurydzyDrobna plamistość liści kukurydzy DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O AGROTECHNICEArtykuł nie zawiera wszystkich informacji. Wiele szczegółów technicznych, które wymagają indywidualnego podejścia w zależności od warunków pogodowych, wysianej odmiany i charakterystyki pola, na którym znajduje się plantacja. Zapraszamy do współpracy z doradcami PROCAM, którzy indywidualnie podejdą do Państwa upraw.Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie. Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą