SCORPION 325 SC O produkcie SCORPION 325 SC to środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu powierzchniowym i systemicznym, stosowany zapobiegawczo w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby w uprawie roślin warzywnych, truskawki i roślin ozdobnych.Środek Scorpion 325 SC stosuje się przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy polowych, samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy sadowniczych i opryskiwaczy ręcznych.Opis Zawartość substancji czynnychazoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) – 200 g/l (18,1%);difenokonazol (związek z grupy triazoli) – 125 g/l (11,3%).Stosowanie środkaŚrodek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza polowego lub sadowniczego lub opryskiwacza ręcznego (w tym plecakowego).W przypadku zastosowań w szklarni – środek dopuszczony do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.Brokuł zwyczajny (uprawa w polu)zgnilizna twardzikowa, szara pleśń.Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 200-800 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Kalafior (uprawa w polu)czerń krzyżowychMaksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się róży do osiągnięcia przez nią pełnej wielkości).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 200-800 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Marchew (uprawa w polu)mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi.Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy powyżej 0,5 cm do pełnej wielkości).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 2Odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 200-700 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Cebula (uprawa w polu)alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.) Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-45 (od momentu wytworzenia zgrubień cebulowych do osiągnięcia 50% typowej średnicy cebul).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) (uprawa w polu)czerń krzyżowychMaksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 200-800 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Ogórek (uprawa w szklarni)mączniak prawdziwy dyniowatychMaksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 51-89 (od widocznego na pędzie głównym zawiązka pierwszego pąka kwiatowego do stadium pełnej dojrzałości owoców).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 2Odstęp między zabiegami: 10 dni.Zalecana ilość wody: 500-1500 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Pomidor (uprawa w szklarni)mączniak prawdziwy psiankowatychMaksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 20-87 (od widocznego pierwszego pędu bocznego na pędzie głównym do stadium, gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 500 -1500 l/haTruskawka (uprawa w polu)antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki.Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-89 (od początku tworzenia pędów rozłogowych i młodych roślin do końca fazy dojrzewania owoców).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 2Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.Zalecana ilość wody: 300-1200 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Środka nie zaleca się stosować na plantacjach matecznych truskawki.Stosowanie środka ochrony roślin w uprawach i zastosowaniach małoobszarowychOdpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownikBrokuł zwyczajny (uprawa w polu)czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgniliznakapustnych.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju główki do osiągnięcia przez nią typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety):1Zalecana ilość wody: 200-800 l/ha.Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Kalafior (uprawa w polu)mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju główki do osiągnięcia przez nią typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 200-800 l/ha.Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Cebula (uprawa w polu)rdza pora (na cebuli)Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku rozwoju cebul (podstawa liści grubieje /rozszerza się) do osiągnięcia przez cebulę 50% typowej średnicy (BBCH 40-45).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Czosnek, szalotka, cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek (uprawa w polu)alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli)Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie od BBCH 40 do 45:czosnek, szalotka – od początku rozwoju cebul (podstawa liści grubieje /rozszerza się) do osiągnięcia przez cebulę 50% typowej średnicy,cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek – od momentu wytworzenia zgrubienia korzeniowego/wykształcenia szczypioru do końca fazy wzrostu rośliny, najpóźniej do 7 dni przed zbiorem.Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1 Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Por (uprawa w polu)alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od wytworzenia zgrubienia korzeniowego do końca fazy wzrostu rośliny (długość i średnica łodygi typowa dla odmiany) (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1 Zalecana ilość wody: 200-800 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy (uprawa w polu)antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza). Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do osiągnięcia przez 70% strąków typowej długości (BBCH 59-77).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Minimalny odstęp między zabiegami: 12 dni. Zalecana ilość wody: 300-1200 l/ha Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska); (uprawa w polu)mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 200-800 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż (uprawa w polu)czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie od BBCH 40 do 49:kapusta – od początku fazy tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie typowej wielkości, kształtu i twardości,jarmuż – od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej.Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 200-800 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Marchew (uprawa w polu)czarna zgnilizna marchwiMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 2Odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 200-700 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Pasternak, pietruszka (uprawa w polu)mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 200-700 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna (uprawa w polu)zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 200-700 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera (uprawa w polu)zgnilizna twardzikowa, szara pleśń.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 200-700 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Burak ćwikłowy (uprawa w polu)zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Odstęp między zabiegami: 14 dni. Zalecana ilość wody: 200-700 l/ha Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Cykoria korzeniowa (uprawa w polu)zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 200-700 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Seler naciowy (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza seleraMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w przedziale od 10% do 80% osiągnięcia przez łodygi typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-48).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 200-1000 l/ha.Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Seler korzeniowy (uprawa w polu)alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza seleraMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 200-1000 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Szparag (uprawa w polu)rdza szparaga, purpurowa plamistość pędów szparagaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować po zbiorze wypustek szparagowych (BBCH 40-89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 200-1000 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju pędów bocznych (widoczny pierwszy, pierwszorzędowy pęd boczny) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 21-89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 500-1500 l/ha Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Ogórek (uprawa w szklarni)parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 2Minimalny odstęp między zabiegami: 10 dni.Zalecana ilość wody: 500-1500 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Ogórek (uprawa w polu, pod osłonami)mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Minimalny odstęp między zabiegami: 10 dni.Zalecana ilość wody: 500-1500 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Cukinia, kabaczek, patison (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 Minimalny odstęp między zabiegami: 10 dni.Zalecana ilość wody: 500-1500 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Papryka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liściMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób:papryka w polu i pod osłonami: od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do końca fazy dojrzewania owoców (pełna dojrzałość) (BBCH 20-89),papryka w szklarni: od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do stadium, gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę (BBCH20-87).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1 Zalecana ilość wody: 500-1500 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Pomidor (uprawa w szklarni)alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 20-87 (od widocznego pierwszego pędu bocznego na pędzie głównym do stadium, gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1Zalecana ilość wody: 500 -1500 l/haPomidor (uprawa w polu i pod osłonami)mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liściMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do fazy osiągnięcia przez 70% owoców typowej barwy (BBCH 20-87).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 500-1500 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Oberżyna (syn. bakłażan) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liściMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do fazy osiągnięcia przez 70% owoców typowej barwy (BBCH 20-87).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 500-1500 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia), kapustne liściowe (rukola – rokietta siewna, jarmuż), szpinak, seler listkowy, pietruszka (uprawiana na nać) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)grupa sałat – nekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowakapustne liściowe – czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowaszpinak – antraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowaseler listkowy – septorioza selera, zgnilizna twardzikowapietruszka (uprawiana na nać) – mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania:uprawa w polu – 1,0 l/ha,uprawa pod osłonami i w szklarni – 0,8 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 300-1200 l/ha Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)mączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania:uprawa w polu – 1,0 l/ha,uprawa pod osłonami i w szklarni – 0,8 l/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 300-1200 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Cykoria sałatowa (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy tworzenia się główki do osiągnięcia przez nie typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 300-600 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Karczoch zwyczajny (uprawa w polu)mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do fazy widocznych pierwszych pojedynczych płatków kwiatowych na kwiatostanie (BBCH 40-55). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1Zalecana ilość wody: 300-1000 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Truskawka (uprawa w polu)mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comariMaksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-89 (od początku tworzenia pędów rozłogowych i młodych roślin do końca fazy dojrzewania owoców).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 2Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.Zalecana ilość wody: 300-1200 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Truskawka (uprawa pod osłonami i w szklarni)antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comariMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia pędu rozłogowego do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 40-89).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 Minimalny odstęp między zabiegami: 7-14 dni.Zalecana ilość wody: 300-1200 l/ha Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Działanie środka nie zostało przebadane na plantacjach matecznych truskawki, w związku z tym zaleca się wykonananie próbnego zabiegu w celu sprawdzenia, czy w ciągu 7 dni nie wystąpią objawy uszkodzenia roślin.Poziomka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia pędu rozłogowego do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 40-89).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Minimalny odstęp między zabiegami: 7-14 dni.Zalecana ilość wody: 300-1200 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Malina, jeżyna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny. Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez pędy około 20% typowej długości do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 32-79).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Minimalny odstęp między zabiegami: 21 dni. Zalecana ilość wody: 100-500 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.Rośliny szkółkarskie ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni), rośliny szkółkarskie leśne, odnowienia, zalesienia oraz plantacje drzew leśnych (uprawa w polu)mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe.Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 1,0 l/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2Minimalny odstęp między zabiegami: 14 dni.Zalecana ilość wody: 300-1200 l/haZalecane opryskiwanie średniokropliste.Środki ostrożności i zalecenia stosowania związane z dobrą praktyką rolnicząŚrodek jest bezpieczny dla wielu gatunków i odmian roślin uprawnych niemniej zaleca się przetestowanie środka na kilku wybranych roślinach każdej ze stosowanych odmian i pozostawienie ich na okres kilku tygodni zanim środek zostanie zastosowany na większej liczbie roślin.Podczas stosowania środka nie dopuścić do:znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie rośliny uprawne;nakładania się cieczy użytkowej na stykach pasów zabiegowych i uwrociach.Sporządzanie cieczy użytkowejPrzed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.Odmierzoną ilość środka wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą (z włączonym mieszadłem).Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika opryskiwacza z cieczą użytkową. Następnie zbiornik opryskiwacza uzupełnić wodą do potrzebnej ilości.Opryskiwać z włączonym mieszadłem.Po wlaniu środka do zbiornika opryskiwacza niewyposażonego w mieszadło hydrauliczne, ciecz w zbiorniku mechanicznie wymieszać.W przypadku przerw w opryskiwaniu, przed ponownym przystąpieniem do pracy należy dokładnie wymieszać ciecz użytkową w zbiorniku opryskiwacza.Postępowanie z resztkami cieczy użytkowej i mycie aparaturyZ resztkami cieczy użytkowej po zabiegu należy postępować w sposób ograniczający ryzyko skażenia wód powierzchniowych i podziemnych w rozumieniu przepisów Prawa wodnego oraz skażenia gruntu, tj.:po uprzednim rozcieńczeniu zużyć na powierzchni, na której przeprowadzono zabieg, jeżeli jest to możliwe lubunieszkodliwić z wykorzystaniem rozwiązań technicznych zapewniających biologiczną degradację substancji czynnych środków ochrony roślin, lubunieszkodliwić w inny sposób, zgodny z przepisami o odpadach.Po pracy aparaturę dokładnie wymyć. Z wodą użytą do mycia aparatury postąpić tak, jak z resztkami cieczy użytkowej, stosując te same środki ochrony osobistej.Warunki bezpiecznego stosowania środkaPrzed zastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowane strony, które mogą być narażone na znoszenie cieczy użytkowej i które zwróciły się o taką informację.Środki ostrożności dla osób stosujących środek:Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.Stosować rękawice ochronne oraz odzież ochronną, zabezpieczającą przed oddziaływaniem środków ochrony roślin, oraz odpowiednie obuwie (np. kalosze) w trakcie przygotowywania cieczy użytkowej oraz w trakcie wykonywania zabiegu. Zanieczyszczoną odzież zdjąć i wyprać przed ponownym użyciem.W przypadku, gdy nie jest możliwe zapewnienie odpowiedniej wentylacji podczas stosowania w uprawach pod osłonami (tunele, szklarnie) należy wyposażyć operatora w środki zapewniające ochronę dróg oddechowych (maska).Ponowne wejście na teren upraw opryskanych środkiem może nastąpić dopiero po całkowitym wyschnięciu cieczy roboczej na roślinach.Środki ostrożności związane z ochroną środowiska naturalnego:Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem.Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych.Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg.W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie:20 m zadarnionej strefy buforowej od zbiorników i cieków wodnych w uprawie cebuli, szczypiorku, pora, marchwi;12 m zadarnionej strefy buforowej od zbiorników i cieków wodnych w uprawie kalafiora, kapusty głowiastej, kapusty brukselskiej, kapusty włoskiej;10-12 metrów zadarnionej strefy buforowej od zbiorników i cieków wodnych w uprawie kapusty pekińskiej, sałaty, brokuła, uprawianej w gruncie i pod osłonami truskawki, fasoli szparagowej oraz grochu na zielone nasiona;18-20 metrów zadarnionej strefy buforowej od zbiorników i cieków wodnych w uprawie szkółek roślin ozdobnych, szparagów, selera korzeniowego, selera naciowego oraz uprawianych w gruncie i pod osłonami pomidora, papryki, ogórka.Zebrać wyciek.Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji):Nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):truskawka, ogórek, papryka (uprawa w gruncie, pod osłonami i w szklarniach), pomidor (uprawa pod osłonami i w szklarniach) – 3 dni;fasola szparagowa, pomidor (uprawa w gruncie) – 7 dni;marchew, brokuł, kapusta pekińska, groch na zielone nasiona, seler korzeniowy, seler naciowy, sałata (uprawa w gruncie) – 14 dni;cebula, kalafior, kapusta brukselska, kapusta głowiasta, kapusta włoska, por, szczypiorek (na zbiór pęczkowy) – 21 dni;szparagi, rośliny ozdobne – nie dotyczy.Warunki przechowywania i bezpiecznego usuwania środka ochrony roślin i opakowaniaChronić przed dziećmi.Środek ochrony roślin przechowywać:w miejscach lub obiektach, w których zastosowano odpowiednie rozwiązania zabezpieczające przed skażeniem środowiska oraz dostępem osób trzecich;w oryginalnych opakowaniach, w sposób uniemożliwiający kontakt z żywnością, napojami lub paszą, w temperaturze 0-30°C.Zabrania się wykorzystywania opróżnionych opakowań po środkach ochrony roślin do innych celów.Opróżnione opakowania po środku zwrócić do sprzedawcy środków ochrony roślin będących środkami niebezpiecznymi.Pierwsza pomocAntidotum: brak, stosować leczenie objawowe.W razie konieczności zasięgnięcia porady lekarza, należy pokazać opakowanie lub etykietę.W przypadku dostania się na skórę: Umyć dużą ilością wody z mydłem.W przypadku dostania się do dróg oddechowych wyprowadzić lub wynieść poszkodowanego na świeże powietrze i zapewnić warunki do odpoczynku w pozycji umożliwiającej swobodne oddychanie.W przypadku złego samopoczucia skontaktować się z ośrodkiem zatruć lub lekarzem.W przypadku wystąpienia podrażnienia skóry lub wysypki: zasięgnąć porady/zgłosić się pod opiekę lekarza.Informujemy, że publikowane na stronach niniejszego serwisu treści mają wyłącznie charakter informacyjny. W celu zapoznania się ze szczegółowymi informacjami na temat produktów i ich stosowania, prosimy o zapoznanie się z etykietą środka ochrony roślin.Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.Powiązane produktyCARYX 240 SL CARYX 240 SL Kategorie: Fungicydy, Fungicydy na rzepak, Regulatory wzrostu, Środki ochrony roślin FUSILADE FORTE 150 EC FUSILADE FORTE 150 EC Kategorie: Herbicydy, Herbicydy na buraki, Herbicydy na rzepak, Herbicydy na ziemniaki, Środki ochrony roślin COMMAND 480 EC COMMAND 480 EC Kategorie: Herbicydy, Herbicydy na rzepak, Herbicydy na warzywa, Herbicydy na ziemniaki, Środki ochrony roślin COLZOR TRIO 405 EC COLZOR TRIO 405 EC Kategorie: Herbicydy, Herbicydy na rzepak, Środki ochrony roślin Kategorie: Fungicydy, Fungicydy na drzewa i krzewy owocowe, Fungicydy na rośliny ozdobne, Fungicydy na warzywa, Środki ochrony roślin Informujemy, że publikowane na stronach niniejszego serwisu treści mają wyłącznie charakter informacyjny. W celu zapoznania się ze szczegółowymi informacjami na temat produktów i ich stosowania, prosimy o zapoznanie się z etykietą środka ochrony roślin.Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.